CLARIL AF-ŚRODEK KLARUJĄCY I STABILIZUJĄCY
Właściwości: Bentonit, PVPP, białko roślinne, krzemionka.
Zastosowanie: Do klarowania i stabilizacji moszczu i wina. Redukuje utleniające substancje fenolowe (głównie katechiny i leukoantocyjaniny), które powodują w winie ciemnienie barwy, spłaszczenie i cierpkość smaku). Polepsza stabilność białkową. Obniża ilość koloidów i cząstek, zmniejszając w ten sposób zmętnienie.
Może być stosowany do ochrony lub pomocy przy zaczerwienieniu wina (różowe kolory są czasami postrzegane w winach białych, które zostały wykonane z aromatycznych odmian) i przy przebarwieniach w winach białych, pochodzących z czerwonych winogron, bez użycia węgla aktywnego.
Nie zawiera alergenów i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dawkowanie: 50 - 90 g/hl biały moszcz,
30 - 80 g/hl białe, czerwone, różowe wina,
Ochrona i pomoc przed zróżowieniem: 50-80 g/hl,
Moszcz i wina bogate w polifenole lub niestabilne białka 100-150 g/hl.
Limit EU: 320 g/ hl. Idealną dawkę najlepiej ustalić laboratoryjnie.