DROŻDŻE WINNE
Właściwości : drożdże typu Saccharomyces cerevisiae-bavanus. Wybrane do białych win charakteryzujących się wyrazistym aromatem wytwarzanym redukcyjnie w niskich temperaturach, szczególnie dla odmian SG i RR . Te drożdże Saccharomyces cerevisiae var. bayanus fermentują w wysokim stopniu pomimo niskich temperatur. W niskiej temperaturze i przy odpowiednim odżywieniu wytwarzają aromat białych owoców tropikalnych bez tłumienia charakteru odmianowego . Maksymalna produkcja alkoholu 16,5%.
Sposób użycia : Powoli wymieszać drożdże w 10-krotnej ilości czystej wody w temperaturze około 35-38 C, odstawić na około 20-30 min., ponownie wymieszać przed dodaniem do moszczu, dodać zawiesinę do moszczu lub zacieru tak szybko, jak to możliwe. Różnica temperatur między zawiesiną a moszczem lub zacierem nie może być większa niż 8 C, dokładnie wymieszać drożdże w całej objętości moszczu lub zacieru.
Dawkowanie : 20-40 g/hl, w przypadku winogron i moszczów o niskiej jakości oraz w przypadku złego stanu mikrobiologicznego należy stosować wyższą dawkę.
Przechowywanie : pakowanie próżniowe – w chłodnym i suchym miejscu, otwarte opakowanie – szczelnie zamknąć.
Polecane do win białych i różowych odmian Sauvignon i Riesling
Opakowanie: 500 g
Producent: Enartis