NUTRIFERM MALO 50 G ENARTIS
Symbol : 961051
Opis
Skład: drożdże nieaktywne, celuloza
Właściwości: proszek w kolorze piaskowym, zapach drożdzy NUTRIFERM MALO – nowy biologiczny aktywator fermentacji przeznaczony do wspomagania fermentacji jabłkowo-mlekowej. NUTRIFERM MALO zawiera nieaktywne drożdże bogate w wielocukry i polipeptydy pochodzące ze ścian komórkowych, które są żywotnie niezbędne dla win ubogich w azot (w przypadku gron zbyt dojrzałych) lub win, które nie dojrzewają w środowisku drobnych osadów.
Zastosowanie: Zaleca się stosowanie NUTRIFERM MALO do wspomagania fermentacji jabłkowo-mlekowej u tzw. win trudnych. Preparat jest szczególnie bogaty w wielocukry, aminokwasy i witaminy. Powoduje zwiększenie składników odżywczych w winie, stymuluje wzrost bakterii i wspomaga ich rozmnażanie. Zawiera celulozę, która absorbuje związki i mieszanki związków toksycznych dla bakterii. NUTRIFERM MALO skutecznie zabezpiecza obecność zaszczepionych bakterii w winie wyraźnie redukując czas procesu fermentacji jabłkowo-mlekowej.
Dawkowanie: 20 g/hl (ograniczenie ustawowe w UE: 50 g/hl