• Zielona Góra, ul. Osadnicza 6
  • +48 68 458 39 97
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


INSTRUKCJA FILTRACJI  I ZASTOSOWANIA FILTRÓW HOBRA

Płyty filtracyjne do filtracji głębokiej HOBRAFILT są produkowane z wysokiej jakości surowców. Same płyty filtracyjne są poddawane ciągłej kontroli laboratoryjnej, która zapewnia stabilność i wysoką jakość produktu zgodnie z parametrami technicznymi.

 

Rodzaje wkładów filtrujących
i sposób użycia

 

Stopień filtracji Zadanie filtracji Rodzaj
wkładu
Nominalna
wielkość
zatrzymywanych
cząstek
Ilość
l/m2/min.
Maksymalne
ciśnienie
Filtracja wstępna grube osady S 80 N
S 60 N
S 40 N
S 30 N
8 μm
6 μm
5 μm
4 μm
900-1200
550-850
350-550
240-300
3 bary
Filtracja właściwa /
klarująca
drożdże
drobne osady
S 20 N
S 15 N
3 μm
2 μm
200-240
155-200
2 bary
Filtracja właściwa
delikatnie polerująca
drożdże
bakterie
S 10 N 0,8 μm 95-145 2 bary
Filtracja redukująca
zarodki
redukcja zarodków drożdży i
bakterii
ST 7 N 0,4 μm 65-90 1,2 bara
Mikrobiologicznie
skuteczna filtracja
mikroorganizmy ST 5 N
ST 3 N
0,3 μm
0,2 μm
40-60
23-35
1,2 bara

 

 


Zakładanie płyt
Płyty filtracyjne posiadają porowatą stronę wlotową i gładką stronę wylotową (oznaczoną symbolem zawierającym
logo firmy, rodzaj płyty filtracyjnej i partię). Pozwala to zawsze zidentyfikować wyrób nawet w przypadku płyt
zużytych. Należy dopilnować, aby płyty założone były zgodnie z kierunkiem filtracji i umieszczone centralnie w taki
sposób, aby wystawały nieznacznie poza krawędzie płyty oporowej (metalowej lub z tworzywa sztucznego)
znajdującej się w filtrze. Nie należy używać płyt uszkodzonych i połamanych.
Namoczenie płyt filtracyjnych
Filtr powinien być lekko dociśnięty i napełniony wodą poprzez powolne otwieranie zaworu wlotowego. Jednocześnie
powinien być ograniczony odpływ wody z filtra, aby wytworzyć ciśnienie ok. 20 kPa (0,2 bara). Przez około 5 minut
wpuszczać wodę, aby filtr całkowicie się wypełnił, a płyty zostały dokładnie namoczone. Następnie należy przerwać
podawanie wody, a filtr z płytami docisnąć z całej siły.
Płukanie płyt filtracyjnych
Powinno trwać ok. 10-15 minut, zimną wodą, zgodnie z kierunkiem filtrowania i jednakową prędkością przepływu
(l/m2*h) taką, jak zamierzona prędkość przepływu produktu. Płukanie powinno trwać tak długo, aż z filtra będzie
płynąć klarowna woda bez smaku i zapachu.
Warunki filtracji
– wolny rozruch
– stały równomierny przepływ
– nie dopuszczać do nagłych zmian prędkości filtrowania
– przestrzegać zalecanych wydajności (l/m2*h) i maksymalnie dopuszczalnej różnicy ciśnienia
– unikać wstrząsów ciśnieniowych podczas postoju rozlewarki (zapewnić obieg wsteczny filtratu, o ile nie
można przerwać filtrowania)
– nie dopuszczać do zassania powietrza
Sterylizacja
Sterylizację aparatu filtrującego wykonuje się zgodnie z kierunkiem filtracji. Gorącą wodą: najbardziej skuteczna jest
sterylizacja przy użyciu wody o temp. 85-90oC. Gorąca woda jest delikatniejsza dla płyt, filtrów, armatury i
uszczelek. Parą wodną : Odpowiednie ciśnienie dolne wynosi 60 kPa (0,6 bara), temp. 112oC. Przed sterylizacją przy
użyciu pary wodnej płyty powinny być zamoczone w wodzie.

Dokładniejsze informacje odnośnie firmy HOBRA znaleźć można na stronach firmy www.hobra.cz