• Zielona Góra, ul. Osadnicza 6
  • +48 68 458 39 97
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Sur lie (dojrzewanie na osadzie)


      Wielu winiarzy słyszało o metodzie sur lie, natomiast jest ona rzadko używana, szczególnie w Polsce. Tradycyjny proces sur lie wiąże się z pozostawieniem naturalnych osadów drożdżowych na czas dojrzewania w celu uzyskania lepszego wina. Jak to działa? W trakcie dojrzewania osady „rozkładają się” na prostsze składniki (cukry i białka) reagujące z winem. Uwolnione białka z osadu łączą się z taninami z wina, łagodząc je, co jest wskazane w winach białych - po prostu pozbywamy się garbników (przy czerwonych należy uważać na ten proces i dlatego rzadko do nich stosuje się naturalną metodę sur lie). Uwalniane są również składniki zapachowe i smakowe. Osad wykorzystywany do metody sur lie musi być „czysty i zdrowy”, najlepiej przebadany laboratoryjnie. Procesy zachodzące tylko w najlepszej jakości osadzie są w stanie ulepszyć nasze wino. Metoda ta rzadko nam daje możliwość powtarzalności efektów gdyż rodzaj osadu zależy od warunków panujących na winnicy jak i procesów w trakcie winifikacji.

Korzystając z naturalnych preparatów Surli możemy wykorzystać dobroczynne działanie metody sur lie, a zarazem zminimalizować wszystkie niedogodności związane ze stosowaniem naturalnych osadów. Surli to preparaty przebadane laboratoryjne gwarantujące nam powtarzalność uzyskanych efektów oraz czystość dodawanego osadu. W składzie preparatów Surli są przede wszystkim odpowiednio wyselekcjonowane drożdżowe i winogronowe polisacharydy, które mogą być stosowane jako zamienniki dla naturalnie otrzymywanych osadów. Mogą być stosowane nie tylko do ulepszenia wina, ale również do pozbycia się ewentualnych wad win, takich jak zbyt wysoka taniczność, zbyt mała owocowość czy nawet ostrość wina. Stosowanie preparatów Surli pozwala na lepsze zabezpieczenie win przed utlenianiem. Najlepsza porą do stosowania preparatów jest okres dojrzewania wina.

Wybierz najlepszy Surli dla Swojego wina :

 SURLI

NATURAL

ONE

ROUND

ELEVAGE

VITIS

VELVET

SKŁAD

  • pochodna drożdży
  • pochodna drożdży ß-glukanaza
  • pochodna drożdży
  • kondensowane taniny
  • elagowe taniny
  • drożdże bogate w wolne mannoproteiny
  • winogronowe polisacharydy
  • drożdżowe
  • polisacharydy

WKŁAD DO WINA

  • mannoproteiny
  • mannoproteiny
  • mannoproteiny
  • taniny
  • wolne mannoproteiny
  • winogronowe polisacharydy
  • łatwo rozpuszczalne mannoproteiny

EFEKT ENOLOGICZNY

  • pełnia smaku
  • stabilizacja
  • zmiękczenie cierpkości
  • pełnia smaku
  • stabilizacja
  • zmiękczenie cierpkości
  • pełnia smaku
  • stabilizacja
  • struktura
  • czystość aromatyczna
  • pełnia smaku
  • zmiękczenie cierpkości
  • pełnia smaku
  • zmiękczenie cierpkości
  • czystość aromatyczna
  • pełnia smaku
  • zmiękczenie cierpkości
  • czystość aromatyczna
  • aromatyczna złożoność

POLECANE

  • BIAŁE WINA
  • CZERWONE WINA
  • RÓŻOWE WINA
  • BIAŁE WINA
  • CZERWONE WINA
  • RÓŻOWE WINA
  • CZERWONE WINA
  • RÓŻOWE WINA
  • BIAŁE WINA
  • CZERWONE WINA
  • RÓŻOWE WINA
  • BIAŁE WINA
  • CZERWONE WINA
  • RÓŻOWE WINA
  • BIAŁE WINA
  • CZERWONE WINA
  • RÓŻOWE WINA

MOMENT APLIKACJI

  • podczas dojrzewania
  • podczas dojrzewania
  • podczas dojrzewania
  • przed butelkowaniem
  • przed butelkowaniem
  • przed butelkowaniem

CZAS KONTAKTU

6 tyg.+ filtracja

3-4 tyg.+filtracja

3-4 tyg.+ filtracja

24-48h +filtracja

brak wymagań

brak wymagań

 

Nie wiesz co wybrać? Skontaktuj się z nami a dobierzemy najlepszy preparat Surli do Twojego wina.